zonwering op maat

Zonwering op maat

Zonwering voorkomt dat het in de warme periode van het jaar te warm wordt in huis en dat u met dichtgeknepen ogen op uw eigen bank zit omdat het zonnetje recht naar binnen schijnt. Om het te warm worden en de dichtgeknepen ogen in uw eigen huis te voorkomen zijn er verschillende mogelijkheden. Het belangrijkste onderscheid is het binnen aanbrengen van zonwering of het buiten aanbrengen van zonwering. Een luxe versie die daar tussenin zit is zonwering in de sponning van de dubbele beglazing. Vanwege de onbekendheid en de forse kosten wordt deze optie niet veel toegepast.

Binnen zonwering

Naast gordijnen die gesloten kunnen worden zijn er voor binnen nog een aantal andere mogelijkheden. Twee bekende oplossingen voor ongewenste zoninval zijn de jaloezieën en de lamellen. De horizontale banen van jaloezieën en de verticale banen van lamellen kunnen op de gewenste stand gedraaid worden zodat nog precies dat zonlicht binnenkomt dat gewenst is. Plisette-duette, ook wel ballestores genoemd, zijn ideaal voor het buiten houden van ongewenst zonlicht. U kunt ze zowel aan de bovenkant laten zakken als aan de onderkant optrekken. Vouwgordijnen en rolgordijnen kunt u ook gebruiken om de zon buiten te houden. Tot slot zijn shutters ook heel geschikt. Dit zijn een soort Louvre-deur luiken waarvan u de horizontale latten kunt draaien en zo het zonlicht voor een deel of helemaal kunt buitensluiten. Heeft u een huis dat niet volgens de tegenwoordig gangbare standaardmaten is gebouwd dan zit er niets anders op dan de binnen zonwering, welke u ook kiest, op maat te laten maken. De op maat gemaakte oplossingen gaan jaren mee en zijn over het algemeen van hoge kwaliteit.

Buiten zonwering

Wilt u de zon aan de buitenkant tegenhouden dan zijn daar ook verschillende oplossingen voor. Een zonnescherm is een mooie oplossing. U kunt het zonnescherm laten zakken als het nodig is. Markiezen is de ouderwetse versie van zonneschermen en is ook heel functioneel. Bij markiezen zit het doek niet op een rol maar aan een raamwerk dat uitgeklapt wordt. Een andere mogelijkheid is het aanbrengen van zonneluiken zoals die bij veel oudere huizen nog steeds te zien zijn. Het mooie van zonneluiken is dat ze niet alleen het zonlicht buiten houden maar ook heel erg helpen om het tijdens echt warme periodes binnen aangenaam koel te houden. Tot slot zijn er ook nog de rolluiken. Dit kunnen rolluiken zijn die echt alleen maar als functie hebben om het felle zonlicht tegen te houden. Deze komen vaak bij kantoren voor maar zijn thuis ook heel goed te gebruiken. U kunt ook kiezen voor rolluiken die echt een raam afsluiten. Als zonwering is dit wel een erg rigoureuze oplossingen omdat na het laten zakken van deze rolluiken het licht binnen aan moet. Voor alle mogelijkheden zijn maatwerkoplossingen beschikbaar.

Bronvermelding: www.zonwering-expert.nl