Aan alles komt een eind, en zo ook aan uw kozijnen. Na een aantal jaar zijn uw kozijnen toe aan vervanging. Kozijnen worden blootgesteld aan allerlei verschillende weersomstandigheden en krijgen zo aardig wat te verduren. Als de verf afbladdert, het tocht in huis of als er kleine beschadigingen te zien zijn op uw kozijn, dan betekent dit dat uw kozijn vervangen moet worden. Als het eenmaal zover is, dan kunt u het beste ook het glas in het kozijn vervangen. Zo vangt u twee vliegen in één klap! Welke glassoorten er zijn en welke isolatiewaarden deze glazen hebben, lees u hieronder.
Soorten
Er zijn tegenwoordig verschillende glassoorten, denk bijvoorbeeld aan float-, dubbel-, isolatie-, gelaagd-, draad- en zonwerend glas. Float glas is beter bekend als enkel glas. Veel oudere woning hebben nog enkel glas in de ramen en deuren. Enkel glas isoleert slecht. Dubbele beglazing is verkrijgbaar met verschillende isolatiewaarden. Zo bestaat er gewoon dubbelglas, HR , HR+ en HR++ glas. HR staat voor Hoog Rendement. Hoe meer plusjes er achter HR staan, hoe beter het glas isoleert. Onder isolerend glas vallen alle soorten glas die beter isoleren dan enkel glas. Isolatieglas is twee bladen enkel glas. De spouw hier tussen wordt vervolgens gevuld met droge lucht of edelgas. Dit zorgt voor goede isolatie. De gelaagde variant is opgebouwd uit twee of meerdere lagen gas met pvb (polyvinybutyral). Dit glas wordt vooral gebruikt bij veranda daken, trapbeglazing, binnenbeglazing of autoruiten. Bij een breuk blijft namelijk het glas aan het folie kleven, waardoor schade dus beperkt blijft. Een ander soort glas is het draadglas. Draadglas ontstaat door metaal door nog zachte glasmengsel te drukken. Dankzij de metalen draden wordt deze glassoort minder transparant en is het ook inbraakwerend. Zonwerend glas is, zoals de naam al zegt, glas dat de zon weert. In dit glas is een extra coating aangebracht op de buitenste glasplaat. Deze coating weerkaatst de zon. Zonwerend glas kan uiteraard ook isolerend zijn.
U-waarde
De isolatiewaarde van glas wordt weergegeven in de U-waarde. Dit wordt ook wel het warmtedoorgangscoëfficiënt genoemd. Deze waarde geeft de warmte aan die door het glas verloren gaat. Hoe lager de waarde, hoe minder warmte er verloren gaat en hoe beter dus de isolerende werking. Enkele beglazing heeft een U waarde van 5,7 W/m2K. Dubbelle beglazing heeft ongeveer een U waarde van 3 W/m2K. HR glas heeft een waarde van ongeveer 1,8 W/m2K, HR_ heeft de waarde van zo’n 1,4 W/m2K en een HR++ glas heeft een waarde minder dan 1,2 W/m2K. De waarde van gelaagd glas en draadglas hangt af van de soort glas dat er gebruikt wordt. Een goed isolerende beglazing verhoogt het comfort in huis, het bespaart stookkosten en het is beter voor het milieu.
Een glaszetter inschakelen
Er bestaan diverse glassoorten, welke in uw geval het meest geschikt is, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en budget. Glaszetter en glashandel Lunzen adviseert u graag over de mogelijkheden.